Simțiți-vă mai bine

Respirația în aer rece și cald: ce se schimbă și cum poate fi optimizată

Protectia functiei respiratorii in temperatura extrema | Fluimucil

Tulburările climatice din ultimele decenii, cauzate de încălzirea globală, implică faptul că fenomenele de vreme extremă apar mai frecvent, cu valuri de căldură și frig care au numeroase efecte asupra corpului, iar sistemul respirator nu este imun la aceste influențe. Cum reacționează corpul la temperaturile extreme și ce măsuri trebuie luate pentru a proteja funcția respiratorie și sănătatea căilor aeriene?

În condiții de climă foarte rece, cu temperaturi sub zero grade, aerul inhalat, dacă nu este încălzit suficient la nivelul nasului, poate afecta mobilitatea celulelor ciliate care ajută la eliminarea oricărui agent iritant sau patogen, având drept consecință riscul de infecție. În plus, frigul poate determina contracția căilor respiratorii, care astfel se îngustează, ducând la dificultăți în respirație.

În situația opusă, atunci când este prea cald, creșterea temperaturii poate îngreuna dispersia căldurii prin transpirație: în căutarea unei căi de ieșire pentru căldura excesivă, corpul își mărește frecvența respirației, care devine obositoare. Senzația de lipsă de aer în respirație este cauzată și de umiditatea excesivă, care reduce cantitatea de oxigen introdusă în corp la fiecare inspirație.

În cele din urmă, căldura extremă provoacă o creștere a procentului ozonului în atmosferă, care tinde să irite țesuturile și mucoasele sistemului respirator.

Cum poate fi optimizată respirația în timpul căldurii extreme? Primul pas este de a lua măsuri practice zilnice, cum ar fi evitarea schimbărilor excesive ale temperaturii, adaptarea îmbrăcămintei la climă (haine foarte subțiri în condiții de căldură, fular pe gură și nas în timpul frigului); amintiți-vă să respirați prin nas pentru a introduce în plămâni doar aer cu temperatură, umiditate și puritate optime.

În al doilea rând, este important să acționăm pe termen lung, adoptând un stil de comportament și consum care poate contribui la reducerea emisiilor poluante, în ideea că fiecare dintre noi are un rol în combaterea încălzirii globale, pentru a asigura umanității un viitor mai sustenabil și mai curat, fără extreme potențial foarte nocive.

Citiți
Alte articole